 |
Będziemy
potrzebować:
·
3 żółtka
·
2/3 szklanki cukru
·
Cukier waniliowy
·
1, 5 szklanki mąki tortowej
·
3 łyżki mączki ziemniaczanej
·
3 czubate łyżki masła
·
5 łyżek mleka
·
Około 75 dag czerwonych porzeczek
Składniki na
masę bezową:
·
3 białka
·
Szczypta soli
·
Wyciśnięty sok z cytryny
·
Czubata szklanka cukru
Wykonanie:
Przygotowujemy blaszkę, na której będziemy piec nasze
ciasto. Smarujemy ją tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Odstawiamy na bok.
Żółtka
oddzielamy od białek i ucieramy do białości z cukrami. Następnie do masy
dodajemy wymieszane obie mąki, plus proszek do pieczenia. Następnie dodajemy
stopione masło oraz mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę, i wstawiamy do
nagrzanego do 200 st. Piekarnika.
Podpiekamy je 15 minut.
W tym czasie
do schłodzonych białek, wlewamy sok z cytryny i ubijamy na sztywna pianę.
Następnie,
nie przerywając ubijania białek, dodajemy po troszku cukier.
Gdy piana
będzie dostatecznie gęsta, konsystencją powinna przypominać gładki, lśniący krem,
wykładamy na nią obrane z szypułek, umyte porzeczki. Delikatnie łączymy z pianą.
Wyjmujemy z
piekarnika podpieczone ciasto, smarujemy na nim przygotowaną masę z białek i wstawiamy
ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut.
Po upieczeniu studzimy, i kroimy w kwadraty.
Poniżej, przedstawiam jeszcze raz przepis, z obrazkami.
|
 |
Żółtka
oddzielamy od białek i ucieramy do białości z cukrami. |
 |
Następnie do
masy dodajemy wymieszane obie mąki, plus proszek do pieczenia. Dodajemy stopione masło oraz mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
|
 |
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę, i wstawiamy do
nagrzanego do 200 st. Piekarnika.
Podpiekamy je 15 minut |
 |
W tym czasie
do schłodzonych białek, wlewamy sok z cytryny i ubijamy na sztywna pianę.
Następnie,
nie przerywając ubijania białek, dodajemy po troszku cukier.
Gdy piana
będzie dostatecznie gęsta, konsystencją powinna przypominać gładki, lśniący krem,
wykładamy na nią obrane z szypułek, umyte porzeczki. Delikatnie łączymy z pianą.
|
 |
Wyjmujemy z
piekarnika podpieczone ciasto, smarujemy na nim przygotowaną masę z białek i wstawiamy
ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut.
|
 |
Po
upieczeniu studzimy, i kroimy w kwadraty. |
Rada:
Powyższe ciasto podczas ucierania jest dość gęste. Do jego ucierania najlepiej używać mieszaków hakowych.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz