poniedziałek, 17 października 2011

Pyszne, porzeczkowe ciasto, wsam raz na lato !!

Będziemy potrzebować:
·         3 żółtka
·         2/3 szklanki cukru
·         Cukier waniliowy
·         1, 5 szklanki mąki tortowej
·         3 łyżki mączki ziemniaczanej
·         3 czubate łyżki masła
·         5 łyżek mleka
·         Około 75 dag czerwonych porzeczek
Składniki na masę bezową:
·         3 białka
·         Szczypta soli
·         Wyciśnięty sok z cytryny
·         Czubata szklanka cukru
Wykonanie:
Przygotowujemy blaszkę, na której będziemy piec nasze ciasto. Smarujemy ją tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Odstawiamy na bok.

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy do białości z cukrami. Następnie do masy dodajemy wymieszane obie mąki, plus proszek do pieczenia. Następnie dodajemy stopione masło oraz mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę, i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. Piekarnika.
Podpiekamy je 15 minut.
W tym czasie do schłodzonych białek, wlewamy sok z cytryny i ubijamy na sztywna pianę.
Następnie, nie przerywając ubijania białek, dodajemy po troszku cukier.
Gdy piana będzie dostatecznie gęsta, konsystencją powinna przypominać gładki, lśniący krem, wykładamy na nią obrane z szypułek, umyte porzeczki. Delikatnie łączymy z pianą.
Wyjmujemy z piekarnika podpieczone ciasto, smarujemy na nim przygotowaną masę z białek i wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut.
Po upieczeniu studzimy, i kroimy w kwadraty. 

Poniżej, przedstawiam jeszcze raz przepis, z obrazkami.  


Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy do białości z cukrami.



Następnie do masy dodajemy wymieszane obie mąki, plus proszek do pieczenia. Dodajemy stopione masło oraz mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.


Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę, i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. Piekarnika.
Podpiekamy je 15 minut

W tym czasie do schłodzonych białek, wlewamy sok z cytryny i ubijamy na sztywna pianę.
Następnie, nie przerywając ubijania białek, dodajemy po troszku cukier.
Gdy piana będzie dostatecznie gęsta, konsystencją powinna przypominać gładki, lśniący krem, wykładamy na nią obrane z szypułek, umyte porzeczki. Delikatnie łączymy z pianą.


Wyjmujemy z piekarnika podpieczone ciasto, smarujemy na nim przygotowaną masę z białek i wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut.



Po upieczeniu studzimy, i kroimy w kwadraty.
Rada:
Powyższe ciasto podczas ucierania jest dość gęste. Do jego ucierania najlepiej używać mieszaków hakowych.
Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz